Kutjevo

Čuveno vinogradarsko središte podno gore Krndije ima vrijednu spomeničnu baštinu (crkva Blažene Djevice Marije s bivšim samostanom). Tu je i lijepi park, zaštićen kao hortikulturni spomenik. Glasoviti kutjevački vinski podrum posjeduje arhivska vina. Podignuli su ga cisterciti 1232. i dijelom je očuvan u izvornom stanju, kada su u njemu znali boraviti poznati vođa slavonskih pandura barun Franjo Trenk, pa čak i najpoznatija habsburška kraljica Marija Terezija.

Neposredno uz kompleks podruma i vinarije nalazi se i lijepi dvorac, podzemnim prolazom povezan s vinarijom.
Uzgoj rasnih konja, posebice lipicanaca, ima tradiciju još iz XIX. st. Godišnje se održavaju konjičke utrke.
U bogatoj gastronomskoj ponudi slavonskih specijaliteta (kulen, kobasice, šunke, mliječni proizvodi) posebno se ističe vino. Kutjevačka graševina, sivi pinot, bijeli pinot, traminac, rajnski rizling vina su poznata i priznata i izvan Hrvatske.

KUTJEVO, naselje na sjeveroistočnom rubu Požeške kotline na obroncima Krndije u Slavoniji, 23 km sjeveroistočno od Požege; nadmorska visina 232 m. Gospodarska je osnova poljodjelstvo, vinogradarstvo i podrumarstvo (kutjevačka vina) te voćarstvo. Na regionalnoj je prometnici Pleternica-Orahovica.