Lipik

Gradić i poznato lječilište podno zapadnih padina Psunja. Izvori termomineralne vode omogućili su razvoj zdravstvenog turizma. Temperatura vode pri izvoru iznosi do 60 °C, a dnevni kapacitet 15 000 hl. Alkalna voda bogata je mineralima fluora, natrija, kalcija te je pogodna za liječenje bolesti lokomotornog sustava, srčanih bolesti, bolesti krvožilnog sustava, išijasa, lumbaga, multiple skleroze i dr. U liječenju se koristi i ljekovitim muljem. Mineralna voda upotrebljava se za piće, a na tržištu je poznata pod nazivom Lipički studenac.

Lječilišne zgrade s perivojem se obnavljaju. Lijepa okolica grada Lipika, dobre prometne veze (željeznica i cesta) privlače mnogobrojne izletnike i turiste.
Lipički kraj poznat je po uzgoju lijepih i cijenjenih konja lipicanaca u obližnjem Izidorovcu, gdje je Izidor Janković početkom XIX. st. pokrenuo njihov uzgoj. Lov i ribolov mogući su u obližnjoj okolici.

LIPIK, naselje, lječilište u dolini rječice Pakre na obroncima Papuka i Psunja u zapadnoj Slavoniji, 4 km jugozapadno od Pakraca; nadmorska visina 154 m.
Gospodarska je osnova poljodjelstvo, tvornica stakla te zdravstveni turizam; bolnica za neurološke bolesti i rehabilitaciju. Na magistralnoj je prometnici (M14.0) Novska-Lipik-Pakrac-Daruvar i željezničkoj prometnici Banova Jaruga-Pakrac-Virovitica.