Požega

Grad Požega je u povijesti bio važno gospodarsko i upravno središte. Danas se na području grada i okoline nalazi veliki broj arheoloških nalazišta iz pred povijesnih vremena. Prvi sačuvani dokument o Požegi nosi datum 11. siječnja 1227. godine. Gimnazija je u Požegi osnovana 1699. godine i peta je isusovačka gimnazija u Hrvatskoj, nakon Zagreba, Dubrovnika, Rijeke i Varaždina.Poveljom carice Marije Terezije od 1. rujna 1756. godine Požega je dobila status slobodnog kraljevskog grada i povlastice koje su imale veliko značenje za razvitak grada. U 18. stoljeću grad ima poštu, ljekarnu, osnovnu školu. Narodna čitaonica osnovana je 1845. godine kao društvo, a danas svoju djelatnost obavlja Gradska knjižnica i čitaonica kao posebna i samostalna kulturna institucija. Tiskara u Požegi osnovana je 1862.,Prvi časopis na hrvatskom jeziku u Slavoniji počeo je izlaziti u Požegi još davne 1863. Vlasnik tiskare i časopisa bio je Miroslav pl. Kraljević. U 19 stoljeću Požega je dobila naziv “Slavonska Atena” za izvanredni kulturni i društveni život. Početak 20. stoljeća obilježava veličina hrvatskog slikara Miroslava Kraljevića. Požega je smještena uz obronke Požeške gore na 157 metara nadmorske visine.

Danas kao i u prošlosti administrativno i gospodarsko sjedište kraja. Po popisu stanovništva iz 1991. godine Požega ima više od 28000 žitelja. Grad mladih s više od 6000 učenika osnovnih i srednjih škola. Poznato po jakoj prehrambenoj industriji “Zvečevo”, “Požežanka”, “Papuk”, po modnoj industriji “Sloga” i “Orljava”, a poznato je i po informatici “Konto” – Požega (Hrvatski zastupnik za svjetski poznatu informatičku tvrtku Borland) Za ljubitelje športa brojna su društva, športska igrališta i dvorane – nogometni i posebno atletski stadion, gimnastička dvorana, rekreacijski centar s nekoliko igrališta i malokalibarskom streljanom, te bazen. Športska dvorana “Grabrik” ima tribine za više od dvije tisuće gledatelja. Posebno su uzbudljive auto-utrke na trkalištu “Glavica”, gdje se održavaju državna i međunarodna natjecanja. Značajnija događanja

Zlatne žice Slavonije – od 1969 godine osnovan kao festival “Slavonija” 1990 godine s današnjim nazivom pojavljuje se kao jedan od najznačajnijih tamburaških festivala u Hrvatskoj. Fišijada – u organizaciji Turističke zajednice grada Požege i ribičkog društva “Vallis Aurea” svake godine održava se natjecanje u pripremanju ribljeg paprikaša po slavonskom receptu. Manifestacija je popraćena zabavnim tamburaškim programima, nastupom mažoretkinja, nastupom gradske glazbe i sl.Ivanjski kresovi – organizator je društvo “Sveti Gregur” i organizira se svake godine, a središnji je događaj paljenje velikog krijesa u Požegi.