Županja

Pogranično naselje na rijeci Savi, preko puta Bosne i Hercegovine. Posebna turistička atrakcija je stara graničarska drvena stražarnica (Čardak) na Savi. Na središnjem gradskom trgu je spomenik nogometnoj lopti i tenisu kao sjećanje na davnu 1880. godinu, kada se u Županji počeo igrati nogomet i tenis (posredstvom Engleza).
Šokačko sijelo najznačajnija je godišnja folklorna manifestacija (u veljači). U obližnjim selima razvija se seoski turizam koji nudi ugođaj slavonske ravnice te odličnu domaću kuhinju.
Kupanje i ribolov mogući su u rijeci Savi, a lov u obližnjoj okolici. Slavonski kulinarski specijaliteti, jela od divljači i ribe dio su ponude županjskoga kraja.

ŽUPANJA, grad na lijevoj obali Save na prijelazu Posavine u Spačvu u Slavoniji, 30 km jugozapadno od Vinkovaca; nadmorska visina 86 m. Gospodarska je osnova poljodjelstvo, stočarstvo, prehrambena (šećerana, tvornica mlijeka u prahu, prerada žitarica) i kovinska (poljoprivredni strojevi) industrija. Na magistralnoj je prometnici (M1.7). Županja-Vinkovci-Vukovar, nedaleko od magistralne prometnice (M1, E70) Zagreb-Lipovac (udaljena 5 km) i na željezničkoj prometnici Vinkovci-Županja.

Arheološki nalazi iz brončanoga i ranohrvatskoga doba (naušnice). U župnoj crkvi sv. Ivana Glavosjeka (1800.) uglavnom su očuvani oltari iz vremena gradnje crkve. Među stilskim kućama iz doba Vojne krajine ističe se graničarski drveni čardak (karaula iz XIX. st.), u kojemu je danas smješten Muzej Županje s paleontološko-arheološkom, povijesnom i etnografskom zbirkom.